Is dit het eind van corona?

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is corona geen pandemie meer. Het kan nu worden gezien en behandeld als een alledaagse infectie. Corona is vanaf nu een endemie.
Einde corona?
”Maatregelen tegen corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan generieke maatregelen die al gelden voor andere luchtweginfecties”, aldus het OMT. Is dit dan het eind van een lange pandemie die achter ons ligt? “Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig. De teststraten van de GGD’en kunnen worden afgeschaald. Ook de nu geldende adviezen om bij klachten thuis te blijven, een zelftest te doen en bij een positieve test in isolatie te gaan kunnen worden geschrapt”, zo laat het OMT weten aan het kabinet. ”Het OMT vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, net als nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn. Ook in contacten met anderen”. Of dit écht het eind is, valt nog moeilijk te concluderen.
Mijlpaal
Het OMT spreekt van een mijlpaal. Toch benadrukt de groep van deskundigen dat die mijlpaal gepaard gaat met “onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten, en het beloop van de afweer.”
Voorzichtig aan
De ziekte is niet weg of uitgeroeid, maar wel controleerbaar met bijvoorbeeld vaccinaties, voorlichting of beide. Dat maakt dat het een endemie is geworden. Dat maakt ook dat we dus nog altijd voorzichtig moeten zijn.
Te snel?
Is het OMT niet te snel in deze beslissing? Lopen we nu gevaar? Of had dit advies al eerder gegeven kunnen worden en valt het best mee? In ieder geval beslist het kabinet uit eindelijk definitief over het afschalen van maatregelen. Het OMT adviseert slechts. De burger beslist uiteindelijk ook. Kortom, wat vind jij? Is dit een goed advies? Tijd om verder te gaan? Stem op de poll hieronder.
Het OMT
”In het OMT overleggen specialisten en experts. Op basis van actuele, wetenschappelijke informatie en hun vakkennis adviseren zij hoe de uitbraak van een infectieziekte bestreden kan worden. Het uitgangspunt is dat alle deelnemers op persoonlijke titel in het OMT zitten. Het is namelijk belangrijk dat zij vrijuit met elkaar kunnen discussiëren, zonder zich daarbij geremd te voelen door een achterban. De opdracht aan het OMT is om te komen tot het best mogelijke advies op dat moment. Dit advies gaat naar het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) via het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO). Het BAO toetst het inhoudelijke advies op bestuurlijke haalbaarheid en uitvoerbaarheid en stelt uiteindelijk het bestrijdingsbeleid vast”, schrijft het RIVM.