Dit is een stream van 4STREAMS NL
Bezoek ook eens: naturemusic.nl
Of bekijk: blesster.com (social community)

‘Het prijsplafond is dikke onzin’

‘Het prijsplafond is dikke onzin’

Het prijsplafond: handig van de overheid! Of juist niet? Het drukt de prijzen. Maar loopt de overheid niet al achter de feiten aan. In dit artikel van Onze Familie NU lees je er meer over en kun je je eigen mening kwijt.

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dat meldt de Rijksoverheid. Maar is het prijsplafond écht wel zo handig? Of is het dikke onzin? In dit artikel kun je stemmen op de poll, meer informatie lezen over het prijsplafond en lees je het laatste nieuws over de energietarieven.

Wat is het prijsplafond?

Allereerst: Wat is eigenlijk het prijsplafond. Het prijsplafond betekent dat gebruikers tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Wel zo handig in deze dure tijd.

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen):

  • € 0,40 per kWh elektriciteit;
  • € 1,45 per m3 gas;
  • € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. 

En als ik meer energie verbruik?

“Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract”, schrijft de overheid. “Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten”.

Het lijkt goed bedacht, maar ongeveer een week terug was in veel nieuwsmedia te lezen dat er toch wat problemen ontstaan met zo’n prijsplafond. Het plan is immers ook snel in elkaar gezet door de overheid.

Even rekenen

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen.

Even een voorbeeld:

Een huishouden krijgt op 13 april de jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april mag dit huishouden 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Gebruiken zij meer? Dan betalen ze het tarief uit hun energiecontract. 

Van 13 april tot en met 31 december mag dit huishouden nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog hun verbruik was voordat zij op 13 april de jaarlijkse energierekening kregen. In totaal mogen zij door deze verdeling in 2023 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken tegen het maximale tarief van het prijsplafond.

Stelling prijsplafond

Nu nog jouw mening. Wat vind jij? Gaat het prijsplafond werken? Of lopen we nu inmiddels ook al achter de feiten aan doordat de energieprijzen weer iets omlaag zijn gegaan. Geef hieronder je mening en stem op de poll. Meer stellingen vind je in de rubriek ‘Krabbels’ op deze website.

'Het prijsplafond is dikke onzin'

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *