De heerlijkste oliebollen thuis

In dit artikel aandacht voor het basisrecept van oliebollen. Deze heerlijke oliebollen kun je in eigen keuken bakken. Het recept komt binnenkort voorbij in de Onze Familie Podcast.
Recept oliebollen: Wat heb je nodig?
Om oliebollen te bakken heb je onderstaand boodschappenlijstje nodig.
- 500 ml lauwe halfvolle melk
- 500 gr bloem
- 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
- 4 eetlepels lichtbruine basterd suiker
- 1 ei snufje zout
- 1 fles zonnebloemolie
- Eventueel: 150 gr krenten of 2 appels in stukjes
Dit recept levert je 20 oliebollen op.
Hoe maak je ze?
Lees hieronder hoe je de oliebollen bakt.
- Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen.
- Voeg eerst een snufje zout toe aan de bloem in een beslagkom. Giet vervolgens de melk met gist langzaam bij de bloem en klop het mengsel met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Voeg het eitje toe en schep daarna de krenten erdoor. Laat het beslag 60 minuten rijzen, bedekt met een vochtige doek. Het beslag moet ongeveer twee keer zo groot worden.
- Verwarm de zonnebloemolie op 180 graden. Gebruik met water bevochtigde lepels (of een ijslepel) om bolletjes beslag in het vet te scheppen. Na een paar seconden zul je zien dat de oliebol nog iets groter wordt en naar boven drijft. Draai ze regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar aan de binnenkant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.
Tips
Wil je nog meer tips om oliebollen te bakken? Op de website ‘LeukeRecepten.nl’ vind je vijf tips.